15 авг. 2019 г.

Оливкові канікули 2019. Пляж Riviera, вибух на катері та гори пластику


Посеред пляжів, які ми відвідали на Сітонії, одним з накрасивіших був Agios Ioannis Beach або Riviera. Поруч будується величезний готельний комплекс і пляж, мабуть тимчасово ще доступний для усіх. На пляжі влаштованих крутий бар з тентами, подушками-лежаками та діджеєм для відпочиваючих, за «символічні» 20+ євро. Якщо ж пройти трохи далі, то запросто можна розміститись зі своєю парасолькою та насолоджуватись чистим піском, блакитно-бірюзовими хвилями і бомбезними краєвидами.

Але першого ж разу там трапилась ситуація, що нас не торкнулась, але в дітей відбило охоту туда їздити. Ми добряче накупались і «рубались» на березі в UNO. Несподівано на катері, що був в 50 метрах від нас пролунав вибух. Високо в повітря злетів кусок металу і впав далеко в море. Двоє людей (швидше за все діти) викинуло ударною хвилею і відразу ж розпочалась пожежа. Матрос з катера швидко повидкидав решту пасажирів за борт і вистрибнув сам. Добре що катер стояв неподалік, відразу підплили рятувальники і інші човни та забрали людей на беріг. Пожежа розвивалась блискавично - валив чорний густий дим. Не більше ніж за 8-10 хвилин катер прибило до берега але гасити вже не було що – вигорів вщент. Заради справедливості слід зазначити що поліція, швидка та пожежна прибули досить швидко. Особливо якщо зважати на те, що пляж був відносно далеко від населеного пункту та з незручним під’їздом. Ми бачили як двох людей на ношах заносили до швидкої в термопокривалах, сріблястою стороною назовні (мабуть через опіки).

Діти були шоковані тим що відбулось і коли ми пізніше вибирали куда поїхати, то вони в один голос казали «Тільки не туда, де катер горів!». Так що ми заїхали на той пляж ще лише раз, через кілька днів. Але на морі стояли досить високі хвилі і купатись було незручно. Мало того, в зоні берегу прибило дуже багато пластику та поліетилену. На фото моя «здобич» за 10-15 хвилин розчистки, щоб нормально зайти в море :( До речі, це був єдиний випадок, коли ми бачили сміття на пляжі в Греції.

Комментариев нет: