16 авг. 2019 г.

Оливкові канікули 2019. Науковий центр та музей техніки в Салоніках Noesis


Один з днів ми виділили на відвідування Noesis - науковий центр, планетарій та музей техніки (все в одному). Зважаючи на те, як дітям сподобався музей природознавства у Відні, то й Noesis був включений в «обов’язкову програму відпочинку».

Центр розділений на декілька частин.

Планетарій – досить цікавий вибір фільмів. Ми переглянули фільм про динозаврів «Dinosaurs – The Giants of Patagonia» та «Journey to Space» про розробки NASA з найперших об’єктів до сучасної програми для польотів на Марс. І дітям і дорослим було дуже цікаво.

Виставка автомобілів починаючи з 1862 року: Carl Benz, Gottlieb Daimler, лінія Гері Форда, Porsche. Секція дуже цікава але мабуть тільки для чоловіків та хлопців. «Мої дівчата» пробігли цю виставку за 10 хвилин. І перейшли до наступних секцій, які їх просто «затягнули»!

Технопарк – це справжня бомба! Музей науки «Евріка», що є в нашому місті, порівняно з Технопарком Noesis просто крихітка. Величезна кількість «штук» (як кажуть діти), які описують фізичні чи хімічні явища і якими можна погратись, покрутити, покидати – навіть зараз, як пишу, то хотів би попасти туда знову.

Ось експонати, які найбільше «зачіпили» дітей:

-    Імітатор поведінки двох чорних дір – кидаєте кульки (зірки) і вони перетягуваються від однієї чорної діри до іншої, в залежності від зміни магнітного поля.

-    “The journey of sound” – експонат для пояснення швидкості звуку. 343 метра труби в один  з кінців якого потрібно щось сказати, а інший прикласти до вуха. Відповідно звук надходить з затримкою в секунду.

-    Модуляція торнадо – крутиш ручку і формуєш торнадо у воді

-    Доісторичний телефон – в протилежних кінцях приміщення (десь 50 м відстані), розташовані «локатори». Одна людина стає біля одного, інша біля другого і тихо розмовляють, а чують один одного просто прекрасно. Минулого року ми пробували такі в Шенбруні у Відні, але там не відчули результату, на відміну від Noesis.

-    Модулятр реактивної тяги – з сопла, що розділене навпіл вилітає повітря і утримує кулю в повітрі. Можна погратись, щоб закинути кулю в кільця.

-    Важіль – дитина тягне за мотузку через важіль і підіймає автомобіль. Кращого пояснення важіля дітям і не потрібно!

-    Зелений екран для прогнозу погоди – без коментарів

-    Ваги з планетами сонячної системи (дівчатам це дуже подобається, особливо Місяць!) – стаєш на планету, а вона показує скільки б ти важив на цій планеті.

-    Запуск повітряної кулі – натискаєш кнопку, повітряна куля наповнюється теплим повітрям. При досягненні 100% - натискаєш пуск і вона злітає!

-    Анімація, голограма, звукова пушка, величезний генератор «колесо білки» - це потрібно побачити, однозначно оцінка 5!

Вже на виході ми побачили ще секцію «Технопарк Стародавньої Греції». Засоби для переміщеня і підняття вантажів, сонячні і водні годинники, прибори для морської навігації, водний орган, пристрої для театру для зміни декорацій, для ткання, для будівництва, насоси, медичні інструменти, печі для плавки металу і ще багато чого. Шкода що часу було так мало. Музей відкривається о 10:30 і закривається о 15:00 – це мало, нам не хватило часу, хотілось би побути там ще.





Далі буде...

2 комментария:

Rustam Sydykov комментирует...

Мне вот с блога удобнее читать чем с Цейс бука :) Ещё рекомендую пользоваться Writer, тогда фотографии можно вставлять в текст.

Ununseptium комментирует...

Рустам, Writer - это тот, что от Microsoft?