31 июл. 2018 г.

4000 км літа. День 5: Австрія, Грац: Ратуша, Volksgarten, Glockenspiel, футбольний матч під дощем. Австрійські вина.


В віторок зранку, так само як і в понеділок, я відправився до клієнта на офіс. Завдяки плідній праці в понеділок з’явилась можливість за вівторок закінчити усі справи. Це б дало нам +1 додатковий день та можливість продовжити мандрівку на один день раніше, а значить і більше побачити. Отже варто було піднапружитись.

Дружина з дітьми відправилась знову досліджувати Грац. Вони відвідали міську ратушу - Magistrat та площу перед нею – Hauptplatz. Площа особлива тим, що має трикутну форму. В центрі рошташований фонтан зі скульптурою ерцгерцога Іоанна - відомої людини, що зробила багато для міста, а навколо нього чотири жіночі фігури, що символізують головні ріки Штирії (на фото). Ратуша прикрашена дуже гарним декором і фресками, що дозволяє «залипнути» тут надовго. Дітей, нажаль, пам’ятками архітектури зачіпити важко. Тому наступним кроком було відвідування Glockenspielplatz.

Glockenspielplatz – площа, де розташований старовинний годинник з танцюючими фігурками. Це дуже популярне місце у Граці. Тричі на день: об 11:00, 15:00 та 18:00 на годиннику Glockenspiel відкриваються спеціальні дверцята. З них з’являються дві танцюючі фігурки: чоловіка та жінки, що одягнені в традиційні костюми Штирії (на фото). На завершення дійства Золотий Півник, що розташований над годинником підіймає крила та кукурікає. Коли я вперше побачив годинник Glockenspiel, то він мені дуже сподобався. Тому сподівався що дітям це теж буде цікаво. Але зі слів дружини реакція малечі була такою: «Це вони потанцювали і все? Більше нічого не буде?». Нажаль, в еру сучасних технологій дітей чимось вразити стає все важче.

Але в наступному місці діти відірвались вже на повну. Volksgarten - великий парк в центрі старого міста з неймовірними клумбами, зеленими насадженнями і дитячими майданчиками. Крім того в ньому безліч механічних цікавинок, якими малечу і навіть дорослих можна зачіпити надовго. Дружина з дітьми провели там більшу частину дня і навіть запізнились в музей зброї Арсенал :(

Я ж тим часом активно працював і до 17:00 завершив усі справи, що планував на це відрядження. Ура! Плюс один бонусний день до наших канікул! На додачу, директор компанії запропонував разом подивитись ввечері футбол на великому екрані в центрі міста. Тому після роботи ми годинку погуляли і повечеряли з сім’єю в центрі міста. А ближче до восьмої вечора пішов дощ і ми швиденько перебрались до готелю, де дівчата і залишились. Я ж приєднався до Майкла на Dreifaltigkeits-Pestsäule до перегляду матчу Бельгія – Франція, де незважаючи на прохолодну та трохи вологу погоду чудово провів решту дня.

Декілька слів про ті місця, куда планували але не попали в Граці:
1) Арсенал – найбільший музей зброї в Австрії. Знайомі і колеги дуже радили туда сходити і подивитись.
2) Замок Еггенберг – там була тільки дружина в один з минулих разів і їй дуже сподобалось. Дуже хотіли туда попасти з дітьми але через стислий графік не змогли.
3) Музей Великого Арні.

PS: І ще пару коментів по Штирії: дуже рекомендую місцевий базарчик поруч з Lendplatz. Тут можна придбати неймовірно смачну і корисну гарбузову олію (Styrian pumpkin seed oil). Штирія - це саме то місце, де її виробляють і дуже тим пишаються, навіть називають її «місцевим чорним золотом». Також тут продають кльові сиропи, що використовуються в салатах. Вперше, ми отримали пляшку такого сиропу «в нагрузку» до олії і вона довго «перекидалась» з місця на місце, поки ми його не розпробували та не «знищили» за лічені дні :)
І окремо про вино. Саме робота в Австрії заставила мене по іншому відноситись до сухих вин та й до їжі в цілому також. Це на Батьківщині алкоголь – це просто атрибут застілля та підвищеного градусу. В Австрії ж, як і в більшій частині Європи, вино – це дійсно столітні традиції, як в виготовленні так і при споживанні. І це зовсім не та «бодяга», що продається в наших магазинах. Тому при нагоді дуже раджу спробувати місцеві сухі вина: Gelber Muskateller, Zweigelt або Welschriesling. А якщо хто не дуже полюбляє вино, то рекомендую спробувати Wine Spritzer – це холодне сухе вино (найчастіше біле) з содовою – чудовий спосіб освіжитись в спеку!


Комментариев нет: